tisdag 31 juli 2012

hur var det nu jag gjorde?

Har precis sytt klart både ett nytt linne och en tröja. Jag vet inte riktigt hur den där tröjan blev till, och det stör mig. Ibland vill man veta hur man gjorde, och inte bara hitta på allt eftersom. Jag vet inte, det skulle liksom kännas mer seriöst. Kanske ha ett prassligt pappersmönster i en plastficka också, så man säkert kan göra om det. Men jag har aldrig tyckt om att försöka lära mig tekniken bakom något, fastän det kanske skulle få min kreativitet att blomma.

Båda plaggen var i elastiskt, tunt tyg jag hittat på second hand, och jag har nästan svurit på att aldrig någonsin mer jobba med sådana tyger. Så mycket jobb! Så lätt att sömmarna "tänjer ut" fållarna och gör tröjan alldeles knorvig i linning och ärmslut! Jag borde verkligen gå en kurs om jag nu är så sugen på att lära mig hur man gör på "riktigt". Det hjälpte att sjunga på något fint medan man gjorde de svåraste sömmarna. Vangelis "Rachel's song" fungerade för mig.

Nästa projekt får bli att sätta igång med min 1x1m tavla på mig själv. Det ser jag fram emot. Det kändes lite knepigt först, nästan egocentriskt, men om nu Johan fått en borde jag väl kunna göra en som föreställer mig själv också? Tyger är redan valda, i huvudsak blommiga, och grunden får bli ett styvt möbeltyg med tryckta, strama små blombuketter. Och nu har jag ju dessutom en symaskin till min hjälp. Dock gillar jag den förra tavlans råa känsla, så även om stygnen blir finare den här gången så tänker jag inte fålla in kanterna, utan tyget får fransa sig bäst det vill.


...Eller.. man kanske istället skulle sy en bred söm runt samtliga kanter på både Johans och min tavla så de får ett enhetligt intryck, utan att jag behöver göra om Johans tavla för mycket?
Det tål att tänkas på.

onsdag 25 juli 2012

sådana dagar man nästan inte trodde fanns

Promenad genom ett solglittrande, ljus-mellan-trädkronor-silande Göteborg hand i hand. Vi satt på rosencaféet och drack iskaffe under parasoll och rosorna gungande bakom oss. Fontänplask och parkbänkskyssar. Blundade man kändes det precis som den där första dagen vi träffades och vi kysstes vid fontänen.
Promenad genom alléer och sallad med fyra sorters ost i Haga. Vi provade lite vigselringar i Fåfängans antik. Jag vet inte, det fanns en till mig som bara var lite stor och det skulle man ju kunna ordna. Jag ska sova på saken, den är undanlagd till imorgon eftermiddag och är hemskt fin i silver och kristall.

Och så hem till fläderblomssaft med jordgubbar.

söndag 22 juli 2012

nya tag

Är liksom trött och ledsen nu förtiden. Har många ömma punkter, och det känns fåfängt nog som att alla känner till dem och fortsätter att trycka på dem. Jag behöver inte det.
Jag behöver samla mig. Sluta älta, tänka på vad jag borde och vad andra tycker jag borde. Jag kan inte ta in det just nu. I avsaknad av struktur behöver jag bygga mig en egen. Jag föredrar att tänka på vad jag behöver.
Nu vill jag mest sänka mig ned i en tjärn. Mörkret, kylan, tyngdlösheten. Ett kallt embryo. Och sedan: Upp till ytan, ett nytt andetag, is i lungorna, ta nya tag.